01 05 01 JASPISNÍČEK

Nový deň

Karolínka Sitárová

 

Je Nový rok. Je rok 2011. A tak, ako aj v roku 2010, tak aj v roku 2011 bude z každého dňa iba po jednom. Napríklad niekto si ani neuvedomuje, že 1.1.2011, 24.12.2010 alebo 5.1.2009 už nikdy nebude. Preto by sme si mali uvedomovať že každý, každučký, každulililinký deň si máme vážiť. Skrátka taký istý deň už nikdy nebude. A preto vstupujme do každého dňa s láskou a radosťou.


Karolínka Sitárová


 

Mufiny

Čokoládové mufiny s mätovou príchuťou

Monika Lehocká

 

Ak máte radi sviežu chuť mäty, tieto mufiny Vám môžu ulahodiť. Pri dávkovaní ingrediencií si vystačíte s hrnčekom a lyžičkou.

 

 

 

Čo budete potrebovať:

1 ? hrnčeka hladkej múky /225 g/

1/3 hrnčeka kakaa

 2 lyžičky prášku do pečiva

? lyžičky soli

? lyžičky sódy bikarbóny

2 vajíčka

? hrnčeka tmavého nerafinovaného cukru /100 g/

? hrnčeka mäkkého masla /125 g/

? hrnčeka mlieka /180 ml/

Mätový likér /tak približne pol deci – ako sa vám podarí uliať do kalíška/

Niečo na ozdobu /mandle, kandizované ovocie a pod./

 

Koľko kusov pripravíte : 12
Ako dlho Vám bude trvať príprava : 15 minút
Zatiaľ  predhrejte trúbu na 190 stupňov /plynová stupeň 5/, nie teplovzdušnú.

 

Keď máte prichystané vymastené, múkou vysypané formičky alebo do nich vložíte papierové košíčky, príprava cesta môže začať:

 1. V mise zmiešajte suché prísady – múku, kakao, prášok do pečiva, soľ, sódu bikarbónu.
2. V druhej mise mixérom vyšľahajte vajcia s cukrom a maslom na krémovú penu.
3. Znížte otáčky mixéra a postupne všľahajte  dobre premiešané suché prísady striedavo s mliekom.
4. Nakoniec  vlejte „čerešničku“ do cesta v podobe mätového likéru.
No a môžete nalievať do formičiek / do dvoch tretín/.
Ak pridáte ozdôbku, ponorte ju len kúsoček do cesta.

 

Pečte 20 – 25 minút, prepečenie môžete skontrolovať klasicky – špajdľou.

Tak dobrú chuť a ďalšie rozvíjanie chuťovej inšpirácie, napríklad pridaním rumu či iného obľúbeného likéru namiesto mätového.

 

Dobrú chuť  :-)

Karolínka Sitárová a Monika Lehocká